Top 10 hrvatskih otoka

Hrvatska ja poznata kao zemlja tisuću otoka, a mi vam donosimo top 10 otoka po izboru brojnih portala i časopisa.

10. Krk

krk

Krk, poznat i kao “zlatni otok”, je mostom povezan s kopnom i to ga čini dostupnijim nego većinu otoka. Na otoku možemo vidjeti razne pejzaže, od kamenih brda do plodne zemlje pogodne za uzgoj grožđa. Jedna od najpoznatijih sorti grožđa potječe sa Krka – žlahtina. Krk je poznat i po lijepim plažama na kojima se organiziraju razne aktivnosri poput ronjenja, vožnje jet skijem i skijanje na vodi.
9. Rab

Rab, 220311. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA Panorama Raba, poluotok Frkanj. Na fotografiji: uvali Kandalora u kojoj je 1936g pristala kraljevska jahta Britanskog Kralja Edwarda Vll.  Foto: Goran Novotny / Cropix
Foto: Goran Novotny

Rab je jedan od najšumovitijih hrvatskih otoka. Dom je mnogim različitim botaničkim vrstama. Jedno od nezaobilaznih mjesta na Rabu je i park Komrčar, u kojem se nalazi stogodišnja agava. Zbog više od 300 izvora pitke vode, Rab je jedan od zelenijih otoka Jadranskoga mora. Topla ljeta i blage zime čine ga idealnim turističkim odredištem u bilo koje doba godine.

8. Kornati

kornati
Skupina od 130 otoka, otočića i hridi je dom mnogim vinogradima, maslenicima i vrtovima sa smokvama. Turisti mogu prošetati po nenaseljenim otocima, s kojih se prostire pogled na otvoreno more. Postoje tragovi ljudskog prisustva na otocima još iz doba neolitika, međutim, sustavna sječa šuma i erozija tla uzrok su što su otoci danas nenaseljeni.
7. Pag

pag
Pag je hrvatski otok s najdužom obalom i poznat kao ‘party otok’. Ima mnogo uvala, špilja i lijepih plaža. Avanturisti kojima nije strano provesti noć pod vedrim nebom, u paškim će se kampovima osjećati kao kod kuće. Iako kamenit, Pag je otok dobrog vina i nadaleko poznatoga ovčjeg sira.

6. Mljet

mljet
Najzeleniji hrvatski otok upravo je Mljet. Otok je velikim dijelom prekriven šumama. Ostatak čine polja, vinogradi i malena sela. Na otoku se nalaze i dva slana jezera, Veliko i Malo Jezero. Nalaze se na zapadnom kraju otoka. Usred Velikog Jezera nalazi se maleni otočić na kojemu je izgrađen benediktinski samostan.

5. Cres

cres
Jedan od najvećih otoka u Jadranskom moru je brdoviti otok Cres. Njegove divne plaže i uvale čine ga posebnim. Jedna od najpoznatijih atrakcija ovoga otoka je slatkovodno jezero Vrana. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen je jedno od najdubljih jezera u istočnoj Europi. Vodeni sportovi, ronjenje i penjanje su vrlo popularne aktivnosti na Cresu.
4. Brač

brac
Brdoviti otok sa čistom vodom, borovom šumom, nedaleko Splita je nezaobilazna turistička destinacija. Poznata plaža Zlatni Rat u blizini Bola uvrštavana je na liste najljepših svjetskih plaža, a planina Vidova Gora je pravi mamac za turiste. Popularne aktivnosti na Braču su surfanje, ronjenje i potraga za skrivenim plažama.

3. Korčula

korcula
Korčula je najnaseljeniji hrvatski otok. Često se naziva i ‘Mali Dubrovnik’. Stari je grad poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi. Jedna je od glavnih turističkih atrakcija kuća u kojoj se navodno rodio Marco Polo. Jedna od ljepših građevina na korčuli je katedrala Svetog Marka, koja je građena u romaničko-gotičkom stilu i dovršena u 15 stoljeću.
2. Vis

vis
Ljubitelji vina zacijelo su već čuli za ovaj otok. Zbog svoje je izoliranosti zadržao izvornost i životni stil karakterističan za pedesete godine prošloga stoljeća, a turiste privlači sloganom ‘Mediteran kakav je nekad bio’. Kristalno čisto more, osamljene plaže i povijesna jezgra kao i očuvana priroda tu su kako bi zadivile svakog turista koji kroči na viško tlo.

1. Hvar

hvar
Brežuljci, spektakularne plaže, bujni vinogradi i buran noćni život čine Hvar idealnom destinacijom za ljeto. Srednjovjekovne hvarske ulice kriju impozantne građevine koje svjedoče burnoj povijesti. Grad Hvar je vjerojatno najljepše mjesto na otoku, ali Starigrad je najstarije i svakako ga vrijedi posjetiti, kao i Jelsu.
Related posts

Leave a Comment