Što se dogodi s našim tijelom nakon godinu dana u svemiru?

astronaut
Scott Kelly je astronaut koji je bio godinu dana u svemiru i upravo se vratio sa ovog puta koji će zasigurno pamtiti cijeli život. Scott je bio jako aktivan na društvenim mrežama, pa smo mogli pratiti i vidjeti kako Scott provodi dane i zanimljivosti koje su mu se događale. Scott nas je svaki dan razveselio sa slikom iz svemira i omogućio nam da i mi vidimo ljepote naše Zemlje iz velike udaljenosti.

Glavni cilj njegove misije je bio vidjeti i istražiti koliko dugo ljudi mogu biti u svemiru, te u kakvom stanju će biti njihov um, tijelo i duh tokom boravka u svemiru i nakon povratka. Scott je izjavio kako se osjeća dosta dobro i pred njim je period od godinu dana gdje će biti podvrgnut testovima i promatranjima kako bi se pratilo njegovo zdravlje nakon ovoga puta. 
Kako bismo vam pomogli shvatiti stanje u kojem je Scott,  donosimo vam par činjenica oko toga što se dogodi s našim tijelom nakon godinu dana u svemiru.

Oslabljene kosti

Kao što možete naslutiti, astronauti ne hodaju puno po svemiru, nego lebde od jedne točke do druge. Iz tog razloga noge, kukovi i kralježnica slabe i teže podnose teret nakon povratka iz svemira. Ovo često uzrokuje lom kostiju, jer se gubi koncentracija kalcija što čini kosti slabim i krhkima. Oslobađanje kalcija također povećava rizik od bubrežnog kamenca.

Slabljenje mišića

Nakon dužeg boravka u svemiru, mišići nogu i leđa oslabe jer se slabo koriste. To može dovesti do čestih padova i ozljeda nakon povratka.
Oticanje lica

U svemiru krv teče više prema gornjem dijelu tijela nego prema dolje. To uzrokuje blago otečeno lice, dok se noge malo stanje.

Smanjenje srca

Srce radi slabijim intenzitetom u svemiru, što nakon nekog vremena dovodi do smanjenja obujma srca. To povečava rizik od srčanih oboljenja.

Problemi sa ravnotežom

Unutarnje uho je jako osjetljivo na gravitaciju i u svemiru gotovo u potpunosti prestaje funkcionirati. U svemiru, to dovodi do dezorjentacije, mučnine i gubitka osjećaja za prostor. Nakon povratka na Zemlju, potrebno je iznova prilagoditi se na gravitaciju. Uglavnom astronauti nakon povratka imaju problem sa stajanjem, stabilnim hodom ili okretanjem.

Povećan rizik oboljevanja od raka
Astronauti su svjesni toga da su u svemiru izloženi većem stupnju radijacije, što povećava rizik od oboljevanja od raka.

Bioritam se poremeti

U svemiru nema dana koji traje 24 sata, tako da se nakon povratka treba ponovno vratiti u prirodni bioritam i naviknuti na dan-noć.

Postajemo višlji

Astronauti se iz svemira vrate malo višlji. Razlog tome je što u svemiru diskovi u kralježnici nisu kompresirani, kao što je to slučaj na Zemlji, ponajviše zbog gravitacije.

Odmah nakon slijetanja, predsjednik Obama je nazvao Scotta i zaželio mu dobrodošlicu:

Izvor: nbcnews 
Related posts

Leave a Comment