Kolač s kivijem i bademima

naslovna kivi
Možda neobično zvuči, no zamotan kivi u tijestu ostaje gotovo svjež, a kolač sočan i ukusan!




Sastojci

  • 4 jaja
  • 100 g Šećera ( kristal)
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml ulja
  • 90 g mljevenih badema
  • 60 ml Tekućeg biljnog šlaga 5+ Dolcela ili neko drugo biljno slatko vrhnje
  • 125 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 2 žličice Praška za pecivo Docela
  • 1/2 žličice Cimeta mljevenog Podravka
  • 5-6 kivija


Priprema

1. Ako nemate gotove mljevene bademe, izmeljite ih pomoću mlinca za orahe ili multipraktika. Možete koristiti i bademovo brašno. U posudi izmješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.

kiwi 1

2. U druge dvije posude, odvojite žumanjke od bjelanjaka.

3. Tucite bjelanjake dok se ne počnu formirati čvrsti vrhovi i ostavite ih sa strane.

kiwi 2




4. Tucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i postanu pjenasti. U to umiješajte ekstrakt vanilije, rum, ulje, bademe i slatko vrhnje za šlag.

kiwi 3

5. Prosijte mješavinu s brašnom u mješavinu sa žumanjcima i lagano umješajte.

6. Nježno umješajte snijeg od bjelanjaka, tek toliko da smjesa bude homogena.

7. Izlijte pola smjese u namašćen ili papirom obložen lim za pečenje i poravnajte površinu. Pecite 15 minuta na 180 C.
kiwi 4




8. Ogulite kivi i narežite ga na ploške.
kiwi 5

9. Nakon što je kolač 15 minuta u pećnici, izvadite ga van, poslažite kriške kivija i premažite sloj kivija ostatkom tijesta. Pecite jos 20-25 minuta.
kiwi 6

U slast!!
kiwi 9

Izvor: FoodFFS