Kako izgleda grad koji je proveo 25 godina pod vodom

Grad koji je pod vodom 25 godina

Grad koji je pod vodom 25 godina

Villa Epecuen je stari turistički grad južno od Buenos Airesa (Argentina) koji je proveo gotovo četvrtinu stoljeća pod vodom. Osnovan je 1920.-te godine na obali slanog jezera Lago Epecuén. Grad je brojao preko 5000 stanovnika i bio je turistička destinacija tisućama vikend-turista koji su dolazili na odmor iz glavnog grada Argentine Buenos Airesa i okolnih mjesta. Zbog slane vode iz jezera mnogi su ovdje dolazili na terapijsko liječenje.

Grad pod vodom
6. studenoga 1985-te obližnja brana se urušila zbog nagle promjene nivoa vode te stvorila val visine 10 metara koji je potopio cijeli grad. Stanovnici su na krovovima zgrada čekali da se voda povuče, međutim to se nije dogodilo i nakon dva dana mjesto je postalo grad duhova.

Auto pod vodom

2009. godine voda se počela povlačiti, no ono što je iza sebe ostavljala je bilo upravo ono što se samo može vidjeti u filmovima, apokaliptični svijet pun ruševina. Na slici ispod, iako potpuno razrušeno, možete još uvijek primjetiti formaciju grada.

Grad pod vodom, razrušeni grad

Grad pod vodom

Rusevine

Kotači pod vodom

Međutim, grad nije u potpunosti ostao sam, nakon što se voda povukla 2009. godine, jedan stanovnik se vratio. Pablo Novak, rođen 1930. godine, odlučio je nastaviti život u ovom gradu, a nedugo nakon toga snimljen je i dokumentarac o njemu.
Villa Epecuen laguna i bazen, uslikano 1960.-te
Villa Epecuen laguna i bazen, uslikano 1960. godine.

 

Pogledajte više fotografija od fotografa Juan Mabromata ovdje.

One Reply to “Kako izgleda grad koji je proveo 25 godina pod vodom”

Comments are closed.