Jedni od najlijepših gradova svijeta

Ljepota je subjektivna tako da se ne moramo svi složiti sa naslovom, no moramo priznati kako su ovi gradovi stvarno predivni.

1. Isfahan, Iran
Isfahan je grad smješten u centru Irana, južno od Tehrana i glavni grad Esfahan regije.Na perzijskom Isfahan znači “Pola svijeta”. Zbog svojega prekrasnog, ručno oslikanog gradskog trga, smatra se jednim od najlijepših gradova svijeta. Isfahan je stari antički grad i glavni grad Perzije od 1598. do 1722 poznat po tepisima i srebrnim ornamentima. Danas dominira tekstilna i rudarska industrija.
isfahan-iran

2. Firenca, Italija
Firenca je glavni grad talijanske regije Toskane. Grad ima oko 366,000 stanovnika i smatra se središtem kulture, umjetnosti i arhitekture, ne samo Italije, nego i cijeloga svijeta. Firenca je rodno mjesto talijanske renesanse. Između 1300. i 1500. godine Firenca je bila politički, ekonomski i kulturno najbitniji europski grad.
Izvor: Gentside Voyage
Izvor: Gentside Voyage

3. New York, SAD
New York sa 8,5 milijuna stanovnika i 19 milijuna stanovnika sa svojom okolicom, predstavlja najnapučeniji grad SAD-a. New York je centar medija, kulture, hrane, mode, umjetnosti, financija i trgovine. Grad ima jedne od najpoznatijih i najvećih nebodera na svijetu, među kojima dominira Empire State zgrada. Osim nebodera, New York je poznat po stambenim zgradama od crvenih ciglica koje smo mogli vidjeti često u poznatim TV serijama.
New York

4. Rim, Italija
Rim kao glavni grad Italije, također ima status svjetskog grada. 2014. Rim je proglašen jednim od najposječenijih gradova svijeta, 3. najposječeniji grad Europe, a najpopularnija turistička destinacija u Italiji. Gradski povijesni centar je zaštičen od strane UNESCO-a kao svjetsko povijesno bogatstvo. Milijuni turista godišnje posjeti rimski koloseum i vatikanski muzej.

Rim Italija

5. Brugge, Belgija
Brugge, gradić na sjevero-zapadu Belgije oduševljava svakog posjetitelja. Ovaj gradić zavodi svojim srednjovjekovnim kanalima, crkvama, trgovima i malim ulicama. Kada spominjemo ovaj grad, nikako ne smijemo zaboraviti na čokoladu i lokalno “craft” pivo. Više o gradu pročitajte ovdje.

Izvor: Curious Lines
Izvor: Curious Lines
6. Venecija, Italija
Vanecija je jedan od najzanimljivijih i najlijepših gradova svijeta. Venecija doslovno izgleda isto kao što je izgledala prije 600 godina, što samo nadopunjava zanimljivost ovoga grada. Romantični šarm ovoga grada je održan unatoč tome što ga posječuje 20 milijuna turista godišnje, a sama Venecija broji oko 56,000 stanovnika.

venecija

7. Edinburgh, Škotska
Edinburg je glavni grad Škotske i ima oko pola milijuna stanovnika. Karakter grada čini kombinacija antike i moderne, jedinstvene škotske atmosfere. Grad je upotpunjen predivnim dvorcima koji su simbol grada, kao i srednjovjekovne relike, gregorijanski stil i snažan moderni stil, te je zbog ove kombinacije proglašen jednim od najlijepših gradova svijeta. Edinburg ima aktivan noćni život i nudi mnogo restorana, pubova, a poznat je i po održavanju raznih festivala kroz godinu.
Edinburgh

 
Related posts

Leave a Comment