Grožnjan: Mali grad umjetnika

groznjan1
Grožnjan je mali istarski gradić bogate povijesti. Smješten je u vinogradskom području iznad doline rijeke Mirne. Nekad Mletačka vojna baza, danas mirno umjetničko utočište.

Kada stignete na Grožnjan i parkirate auto, primjetit ćete predivna drveća stara i nekoliko stotina godina. Ispred vas biti će crkva sv. Vida izgrađena 1770. godine na temeljima još starije crkve iz 14. stoljeća.
crkva
Nasuprot crkve proteže se predivan pogleda na zapadni dio Istre, a u pozadini se čak nazire i more.
Ako krenete stazom pokraj crkve primjetit ćete predivne, očuvene kuće. Nastavite li ravno stići ćete do glavnoga trga. Tamo možete vidjeti renesansne lukove i terasu iz 16. stoljeća i vrlo dobro očuvana gradska vrata iz 15. stoljeća.
groznjan2
Pedesetih godina 20. stoljeća, Grožnjan je skoro postao napušteni grad. Ostalo je još par starijih mještana. Na svu sreću par slikara, glazbenika i umjetnika obnovili su stare i oronule kuće, te započeli život u gradu.

Danas Grožnjan broji oko 200 stanovnika, a većina se bavi umjetnošću.

Mnogo galerija i umjetničkih ateljea nalaze se u uskim kamenim ulicama. Glazbenici i umjetnici iz cijeloga svijeta sastaju se svako ljeto u Grožnjanu, organiziraju razna događanja, od filmskih, glazbenih festivala, do koncerata klasične glazbe.

Jako je teško opisati ovaj srednjovjekovni, umjetnički gradić, jer je to jedan od onih gradova koje jednostavno morate doživiti. Nakon što ga posjetite jednom, sigurno ćete poželiti opet svratiti.
Related posts

Leave a Comment