Cesta koja nestaje dva puta dnevno pod vodom!

Passage du Gois je prirodni put od 4,3 km koji spaja Francusku zapadnu obalu sa otokom Noirmoutier. Passage du Gois se po prvi puta javlja ucrtan na mapi 1701. godine, a sredinom 1840.-ih uvodi se redovni prijevoz sa otoka na kopno.

passage-du-gois

Dva puta dnevno, za vrijeme visoke plime, cesta nestane. Kada se more povuče, iza sebe ostavlja sklisku i opasnu cestu. Cesta je prohodna samo 3 sata dnevno za vrijeme oseke. Na početku ceste sa svake strane obale, naznačeno je kada je dozvoljeno voziti cestom i vrlo je bitno držati se uputstava. U protivnom mogli biste zaglaviti na pola ceste, pod vodom. Propisana je spora vožnja, kako ne biste sletili sa ceste u slučaju naglog kočenja.

Na prvi pogled, cesta se čini sasvim normalnom, no ipak se smatra izuzetno opasnom. Unatoč mnogim upozorenjima, svake godine mnogo pustolova ostane zarobljeno na sred ceste. Zbog takvih slučajeva duž ceste postavljeni su stupovi za spašavanje na koje se ljudi mogu popeti i pričekati oseku ili nekoga da ih spasi. Ako vam se to desi, auto neće imati puno sreće.
le-passage-1 le-passage-2 le-passage-3
le-passage-4 le-passage-5 le-passage-6