Brugge: Belgijski grad iz bajke

brugge1
Izvor: Voodoomania

 


Brugge
je mali gradić u Belgiji sa nešto više od 115.000 stanovnika. Često se za Brugge kaže kako je belgijski grad iz bajke. Dolaskom u grad imate osjećaj kao da ste kročili u srednji vijek, vrijeme kada su osnovna prijevozna sredstva bila konji i kočije. Grad je poznat po svojim kanalima, čipki, čokoladi i pivu.
bruggechannels
channelsbrugge
Brugge se također naziva i Sjeverna Venecija, baš zbog svojih mnogobrojnih kanala. U srednjem vijeku, kanali su bili način isporuke robe u grad, te izvoz proizvoda lokalnih proizvođača. Zbog jako dobre povezanosti, te unosnog izvoza i uvoza, Brugge je bio vrlo bogat i uspješan grad. Danas se ovi kanali koriste uglavnom za turizam, te rijetko koji turist ne iskoristi priliku provozati se kanalima i na taj način razgledati grad.

brugeelace1 lace-shop

Čipka je dostupna u gotovo svim trgovinama suvenira. 1717. godine časne sestre su osnovale prvu školu čipke u Belgiji, a danas možete posjetiti Centar čipke i tako naučiti kako se čipka pravi. Vidjet ćete na ulicama ovog šarmantnog grada žene kako sjede, prave i prodaju ručno rađene proizvode od čipke.
Ovdje možete pronaći svjetski poznatu belgijsku čokoladu i naučiti kako se čokolada pravi, ili pak svratiti na izložbu čokoladnih proizvoda na kojoj možete i kušati ove delicije. U gradu ima puno trgovina čokolade, a najpoznatija je svakako Old Chocolate House koja prodaje izvrsnu čokoladu, te poslužuje napitke od kremaste vruće čokolade.
coko5

Opće je poznato kako Belgijanci nose nepobijeni status prvaka u proizvodnji piva. Belgija proizvodi kvalitetna piva još od srednjeg vijeka. U lokalnoj pivnici The Halve Maan možete vidjeti proces proizvodnje piva, te kušati pivo uz pogled na grad sa tornja pivnice.
pivnica bruge
Brugge s pravom zaslužuje status aktraktivne turističke meke. Uz predivne, održavane kanale, trgovinice pune piva i čokolade, ovaj grad se čini predobar da bi bio istinit. Zasigurno su ovo sasvim dovoljni razlozi za posjetiti ovaj jedinstveni gradić.

brugezadnja

Related posts

One thought on “Brugge: Belgijski grad iz bajke

  1. […] 5. Brugge, Belgija Brugge, gradić na sjevero-zapadu Belgije oduševljava svakog posjetitelja. Ovaj gradić zavodi svojim srednjovjekovnim kanalima, crkvama, trgovima i malim ulicama. Kada spominjemo ovaj grad, nikako ne smijemo zaboraviti na čokoladu i lokalno “craft” pivo. Više o gradu pročitajte ovdje. […]

Leave a Comment