5 čudotvornih začina za vaše zdravlje

Začinite svoj život uz par biljaka i korjenja kako bi bili što zdraviji. Donosimo par začina koji čuvaju vaše srce, krvne žile, uklanjanju bol i smanjuju vjerojatnost od oboljevanja od raka.

Čili paprike
cili paprika

Dodajte malo ljutine u svoje jelo, što ljuće – to bolje, jer tako unosite veću količinu kapsaicina.
Kaspaicin je sastojak u ljutoj paprici koji pomaže pri smanjenju osjeta boli, čuva srce i krvne puteve, štiti od raka prostate i spriječava nastajanje čira na želudcu.
Cimet
cimet

Ako već voliš cimet u kolaču, sigurno ćeš uživati koristeći ga svakodneveno. Cimet dodaj u kavu, zobenu kašu, na slatki krumpir ili mrkve. Osim što će obogatiti vaša svakodnevna jela, cimet će također štititi vaše arterije održavajući ih zdravim i prohodnim, održavat će optimalnu razinu šećera u krvi i smanjiti razinu kolesterola.

Peršin
persin

Ovaj začin svatko od nas zasigurno ima u svojoj kuhinji. Peršin je poznat kao zdravi začin još iz Rimskog vremena. Danas se vjeruje kako peršin pomaže u borbi sa bubrežnim kamencem i spriječava začepljenje krvnih žila.

Origano
origano
Origano nije samo začin koji stavljate na pizzu za bolji okus. Origano je ogroman izvor thymola i carvacola – dva glavna sastojka u borbi protiv infekcija. Također, sadrži 4 puta više antioksidansa od borovnice. Origano lako možemo zasaditi kod kuće i uvijek ga imati svježe dostupan kao dodatak jelu bilo svježi ili sušeni.
Češnjak
česnjak
Čak i ako niste ljubitelj češnjaka, ne možete zanijekati njegovu djelotvornost u borbi protiv raznih bolesti. U tradicionalnoj medicini poznato je kako češnjak pomaže u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Neka istraživanja su također utvrdila kako češnjak pomaže u sprječavanju nastajanja ugrušaka u krvi. Recept za zdravu i jednostavnu juhu od češnjaka možete pronači ovdje.
Related posts

Leave a Comment