20 zanimljivih činjenica o pivu

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od vode, hmelja, kvasca i ječma te je treće najkonzumiranije piće na svijetu (poslije čaja i vode). Mnogi se povremeno vole opustiti uz bocu dobro ohlađenog piva pogotovo ako je dan bio naporan. Umjereno konzumiranje piva je preporučljivo jer je dobar izvor energije i tekučine nakon fizičkog napora, potiče apetit i probavu, ublažuje stres, a dobro je i za koncentraciju. Donosimo vam 20 zanimljivih činjenica o pivu koje sigurno niste znali.
pibvo1. Djevojčice od 8 do 10 godina su za vrijeme starih Inka žvakale kukuruz i pljuvale ga u velike kotlove pune tople vode, od čega bi nakon par tjedana nastalo pivo.
2. 1977. godine Steven Petrosiono iz New Cumberlenda u Pennsylvaniji je popio jednu litaru piva za 1,3 sekunda  i tako je postao svijetski šampion u ispijanju piva prema Guinness-ovoj knjizi rekorda.
3.  Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše!
4.  Prvi profesionalni proizvođači piva bile su žene.
5. U pivu se nalaze svi minerali potrebni za preživljavanje. U srednjem vijeku čak su i djeca pila pivo, kako bi preživjela glad.

1

6. Umjerene količine piva podižu razinu dobrog (HDL) kolesterola te smanjuju rizik od srčanih bolesti.
7. Boca piva na dan smanjuje za 40 % mogućnost nastanka bubrežnog kamenca.
8. Studije su pokazale kako pivo štiti i kosti te poboljšava apsorpciju kalcija.
9.U 19. stoljeću dojilje su pile sedam krigli piva dnevno, jer se vjerovalo kako je to dobro za mlijeko.
10.Hmelj je jedan od četiri osnovna sastojka piva, a zanimljivo je kako dolazi iz iste porodice biljaka kao i marihuana.

hh

11. Zitologija je znanost o pivu, njegovoj proizvodnji, kao i o tome koju ulogu pojedini sastojci piva imaju u proizvodnji.
12. Otprilike 3000. godine prije Krista nastao je najstariji pisani zapis o proizvodnji piva. Napisan je na kamenoj ploči i to u obliku pjesme.
13. Najstarija reklama za pivo stara je oko 6000 godina, a zanimljivo je kako ima velike sličnosti s današnjim, osobito onima u Bavarskoj. Naime, reklama prikazuje ženu bujnih grudi, koja drži dva pehara i tvrdi: ‘Pijte Ebla pivo – pivo sa srcem lava’.
14. Prvi nesavjesni pijani vozač zabilježen je još u staroegipatskoj mitologiji. Mit govori o kočijašu koji je pod utjecajem alkohola pregazio služavku boginje Hator, pa je nakon toga prikovan za vrata pivnice gdje se opio.
15. Prve limenke piva proizvedene su 1935. godine, jer je praktičnije bilo ponijeti pivo u limenoj ambalaži.

77

16. Najskuplje pivo je ‘Vielle Bon Secours’. Jedna boca ovog piva košta 1000 dolara, a moguće ju je kupiti samo u Birdromeu u Londonu.
17. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. Uz nevjerojatno konzumiranje od oko 150 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana, Česi su daleko ispred bilo koje svjetske konkurencije.
18. Iza Češke slijede Kina i SAD.
19. Postoji više od 400 vrsta piva, a najviše registriranih marki ima Belgija.
20. Najjače pivo na svijetu je „Brewmeister´s Snake Venom” (u prijevodu Pivarev Zmijski otrov). Dok sva „normalna“ piva imaju oko 5% alkohola, ovaj škotski ubojica ima 67,5% alkohola u svom sadržaju.

ss
Tko sada ne bi volio popiti jedno pivo!?

Related posts

Leave a Comment