11 stilova za uređenje interijera

1. Azijski

Iskorištavanje prostora je osnova kad je u pitanju azijski stil uređenja. Otvoreni središnji prostor u sobi je ključna stvar kako bi prikazali otvoreno srce koje se cijeni u azijskim kulturama diljem svijeta. Najčešće korištene boje su prirodne i svijetle.

2. Toskanski stil

Toskanski stil je nastao u Italiji, razvijen od strane trgovaca i farmera koji su živjeli u ruralnim talijanskim mjestima. U uređenju najčešće koriste prirodne nijanse boja naglašene crvenom i oker koje ih okružuju u prirodi. Ovaj stil je posebno poznat po toplini i pruža ljudima osjećaj opuštenosti.

3. Vrtni stil

Većina domova uređena u vrtnom stilu imaju prostorije obasjane suncem i mnogo biljaka na zidovima. Osim mnogo biljaka u prostoriji, zidovi su ukrašeni pejzažnim slikama. Sobe imaju velike prozore koje otvaraju pogled u prirodu. Često se koristi i namještaj namjenjen za vrtove, kako bi potaknuli dojam vrtnog ugođaja. Boje su živahne i prirodne kako bi se unio dašak eksterijera u prostorije.
4. Eklektični stil

Eklektični stil je dinamičan i može sadržavati elemente više različitih stilova. Boje ovise o ukusu osobe koja živi u tome domu. Ljudi koji se odlučuju za ovaj stil su često osobe koje vole više stvari iz različitih stilskih smjerova. Sa ovim stilom, teško se može pogriješiti i doista pruža slobodu i pobuđuje kreativnost. 

5. Tradicionalni stil

Formalno, službeno uređivanje doma je posebno specifičan za tradicionalni stil. Elementi prostorije su klasični i svevremenski. Boje su prigušene i prostorije odišu klasičnom elegantnošću.

6. New York stil

Široke, otvorene sobe dekorirane prirodnim bojama i kontrirane žarkim bojama namještaja. Namještaj je smješten na rubovima sobe, omogučujući lagano kretanje kroz prostoriju. Ostava je skrivena u predivnim komadima namještaja od neobičnih materijala.
7. Funky stil

Glomazne, udobne stolice postavljene uz stolove ravnih linija i metalnih nogica. Svaki komad namještaja je vidljiv i zanimljiv. Boje prostorije su neutralne i naglašene živim bojama najčešće stolica.

8. Suvremeni klasični stil

Nježne boje prostorije i namještaja su kontrirane i naglašene slikama na zidu. Zaobljene linije i udobni namještaj asociraju svakoga na odmor i opuštanje. 

9. Suvremeni stil

Neobični i uočljivi komadi namještaja snažnih boja, dominiraju prostorom. Zidovi i podovi su prazni kako bi namještaj došao do izražaja. Namještaj je ravnih linija i oštrih rubova. Prostor je privlačan, otvoren i bez malih detalja. 

10. Švedski stil

Švedski stil baziran je na eklektičnom stilu i odiše maksimalizmom, što ukratko znači iskorištavanje malih prostora što je bolje moguće. Ovaj stil dominira zanimljivim elementima i veselim bojama.
11. Shabby chic

Britanski stil koji ujedinjuje bijele zidove, podove i strop. Prostor je naglašen sa starinskim namještajem. Nježne pastelne boje nude ženstvenost ovom stilu dizajna. 

 

Izvor: Designer Daily